Białko to ważny makroskładnik odżywczy i kluczowy budulec dla większości organizmów. Często jednak ilość białka w diecie nie jest wystarczająca, a organizm może przez to cierpieć, nawet jeśli nie jest to widoczne na pierwszy rzut oka. 

W tym artykule dowiesz się, dlaczego ważne jest monitorowanie spożycia białka i jak określić jego optymalną ilość. Zapraszamy! 

Dlaczego ważne jest monitorowanie spożycia białka? Do czego właściwie jest ono potrzebne organizmowi?

Białko jest podstawowym budulcem poszczególnych komórek i całego organizmu, a wchodzące w jego skład aminokwasy odgrywają kluczową rolę w wielu różnych procesach biologicznych. Wystarczające spożycie białka jest dosłownie niezbędne do życia – oto kilka powodów, dlaczego tak jest.

1. Wspomaganie wzrostu i odbudowy tkanek

Białko jest niezbędne do wzrostu i naprawy wszystkich tkanek organizmu. Wspomaga gojenie ran i naprawę uszkodzonych tkanek, co jest szczególnie ważne dla osób po operacji lub urazach, ale także dla odpowiedniej regeneracji i naprawy komórek mięśniowych po ćwiczeniach lub innej aktywności fizycznej.

2. Utrzymanie masy mięśniowej

Odpowiednie spożycie białka jest kluczem do utrzymania masy mięśniowej, zwłaszcza u osób starszych, w przypadku których niewystarczające spożycie może prowadzić do sarkopenii (związanej z wiekiem utraty masy mięśniowej). Nie jest również zaskoczeniem, że organizm potrzebuje wystarczającej ilości białka do budowy masy mięśniowej

3. Wspomaganie przemiany materii

Białko może pomóc zwiększyć tempo metabolizmu, ponieważ organizm musi zużywać więcej energii na jego trawienie (w porównaniu z tłuszczami i węglowodanami). Ponadto diety o wyższej zawartości białka, około 1,2 do 1,6 g na kg masy ciała, sprzyjają większej utracie tkanki tłuszczowej

4. Uczucie sytości

Białko zapewnia większe uczucie sytości niż inne makroskładniki odżywcze, co może pomóc regulować spożycie żywności, wspomagając wysiłki zmierzające do utraty wagi lub utrzymania zdrowej masy ciała.

5. Tworzenie przeciwciał dla skutecznej odpowiedzi immunologicznej

Struktura przeciwciał jest bezpośrednio zależna od białek, ponieważ składają się one z łańcuchów peptydowych, które tworzą specyficzne miejsca wiązania w celu rozpoznania niepożądanych patogenów. Odpowiednie spożycie białka ma zatem kluczowe znaczenie dla utrzymania silnego i reaktywnego układu odpornościowego, który jest w stanie skutecznie reagować na potencjalne zagrożenia. 

Jak określić idealną ilość białka?

Ilość białka, jaką osoba powinna spożywać dziennie, zależy od kilku czynników, w tym wieku, płci, poziomu aktywności i ogólnego stanu zdrowia. 

Obliczenia na podstawie masy ciała

Generalnie obowiązuje zasada, iż zalecane dzienne spożycie białka w przypadku dorosłych wynosi 0,8 grama na kilogram masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 70 kg powinna spożywać około 56 gramów białka dziennie.

Rola aktywności fizycznej w spożyciu białka

Osoby aktywne fizycznie lub sportowcy mogą potrzebować od 1,2 do 2,0 gramów białka na kilogram masy ciała dziennie, w zależności od intensywności i rodzaju treningu.

Specjalne potrzeby zdrowotne

Kobiety w ciąży lub karmiące piersią oraz osoby w podeszłym wieku mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na białko. W celu dokładnego określenia zapotrzebowania zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem. 

Dla ułatwienia można skorzystać z poniższej listy zalecanego spożycia białka.

Dzieci (4-13 lat)

  • Dziewczyny i chłopcy – 0,95 g/kg

Nastolatkowie (14-18 lat)

  • Dziewczyny –  0,85 g/kg
  • Chłopcy – 0,85 g/kg

Dorośli (18 lat+)

  • Standardowe osoby dorosłe (niska aktywność) – 0,8 g/kg
  • Aktywni dorośli – 1,2-1,4 g/kg
  • Bardzo aktywni dorośli lub sportowcy – 1,6-2,0 g/kg

Kobiety ciężarne i karmiące piersią

  • Kobiety w ciąży – Zaleca się dodanie około 10-20 g białka dziennie do normalnego spożycia.
  • Kobiety karmiące piersią - zaleca się zwiększenie spożycia o 15-20 g białka dziennie w ciągu pierwszych 6 miesięcy karmienia piersią. Po tym czasie zapotrzebowanie może spaść do pierwotnego poziomu.



W tym miejscu warto zaznaczyć, iż na pewno nie musisz monitorować codziennego spożycia białka z dokładnością co do grama. Wystarczy raz na jakiś czas sprawdzić, czy Twoja regularna dieta zawiera wystarczającą ilość białka z różnych źródeł. Jeśli stwierdzisz, że nie dostarczasz organizmowi wystarczającej ilości białka, konieczne będą zmiany w diecie, aby zapewnić mu wystarczającą ilość składników odżywczych do optymalnego funkcjonowania i zapewnienia kluczowych funkcji, w które zaangażowane jest białko. 

Drukuj
https://www.instagram.com/p/C6IzeXjovyH/