Wegański ser z nerkowców
Przepis na prosty, smaczny i bogaty w składniki odżywcze ser z nerkowców zachwyci wszystkich wegan i tych, którzy muszą unikać laktozy, ale chcą rozkoszować się pysznym smakiem sera. Wypróbuj podstawowy przepis i dopraw go zgodnie z własnymi preferencjami. Dodając do sera szczyptę przypraw i ziół, nadasz mu cudowny smak.
Autor: Kristýna Durasová
Drukuj
Składniki
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka drożdży
- 1/3 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sok z połowy cytryny
- 150 ml wody
- sproszkowany agar
- szczypta soli
- zioła, pieprz, chilli – według własnych upodobań
Przygotowanie
- Namocz nerkowce w wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Odcedź, a następnie przełóż do blendera i dodaj drożdże, czosnek, syrop z agawy, sok z cytryny i szczyptę soli. Ser można doprawić ziołami, pieprzem lub chili. Dodaj połowę wody do mieszanki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wlej drugą połowę wody do mniejszego rondelka, dokładnie wymieszaj z agarem, pozostaw do bulgotania przez około 2 minuty i zdejmij z ognia. Zanim agar zacznie zastygać, wmieszaj zmiksowaną mieszankę orzechów.
- Przelej masę do miski wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przygotowany w ten sposób ser jest gotowy do doprawienia wszystkich ulubionych potraw.
Nie zapomnij oznaczyć swoich kreacji w mediach społecznościowych – @przepisygoodiestorepolska. Smacznego!