Cukier kokosowy BIO 120 g

Cukier kokosowy BIO 120 g
Bogaty w składniki odżywcze cukier z palmy kokosowej to w 100% naturalny słodzik uzyskiwany z nektaru z kwiatów palmy kokosowej, która jest uprawiana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Ma przyjemnie słodki smak z nutą karmelu i podobną słodycz do białego cukru buraczanego. W porównaniu do konwencjonalnego cukru ma niższy indeks glikemiczny (GI=35).
Cukier z palmy kokosowej jest naturalnym słodzikiem produkowanym z nektaru kwiatów palmy kokosowej w Indonezji. Nektar ten jest poddawany karmelizacji. Po ostygnięciu jest przetwarzany i mielony, aby uzyskać konsystencję kryształów.
Cukier kokosowy wykazuje naturalną zawartość minerałów, szczególnie wapnia.
Może się pochwalić niskim indeksem glikemicznym (GI=35), dzięki czemu nie powoduje dużych wahań poziomu cukru we krwi i insuliny.
Z uwagi na swoje właściwości pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ograniczając jego zakwaszanie się.
Zalety:
- zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego białego cukru buraczanego
- niski indeks glikemiczny (GI=35)
- przyjemny karmelowy smak i zapach
- ekologiczny
- wysoka zawartość minerałów, szczególnie wapnia
Czy wiesz, że…
Cukier kokosowy nie szkodzi zdrowiu ani naszej planecie? Uprawa palm olejowych (olejowców gwinejskich) na plantacjach w monokulturach prowadzi do degradacji gleby przez chemikalia i orkę oraz do niszczenia okolicznej fauny i flory. W przeciwieństwie do oleju palmowego, cukier kokosowy palmowy jest produkowany w sposób ekologiczny, ponieważ palmy nie są wycinane. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stwierdziła, że palmy mogą produkować sok do produkcji cukru nawet przez 100 lat, w związku z czym cukier z palm kokosowych pochodzi z przyjaznej dla środowiska branży, na dodatek wykorzystującej tradycyjne metody produkcji.
Zastosowanie:
Dzięki niemalże takiej samej słodyczy można go zastąpić w stosunku 1:1 w przepisach za biały cukr. Cukier kokosowy można stosować do słodzenia kawy, herbaty, owsianki lub smoothie, a nawet do doprawiania różnych sosów.
Wartości odżywcze na 100 g:
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Skład:
100% cukier kokosowy w jakości BIO
Kraj pochodzenia:
Indonezja
Sprzedawca:
GOODIE s.r.o.
Jakość | BIO |
---|---|
Zawartość glutenu | Bez glutenu |
Paleo | Paleo |
Pochodzenie | Wegańskie |